toqki

Oleh : Rabiatul Adawiyah Abd Latif

1.JANGAN berbahas atau berhujah untuk membuktikan sesuatu idea itu salah atau betul. Sebaliknya kita seharusnya sama-sama tolong menolong dalam memperbaiki idea tersebut. Natijahnya, seorang berfikir akan menghasilkan jutaan orang lain yang turut sama berfikir.

2.JANGAN berbahas atau berhujah untuk membuktikan sesuatu idea itu salah atau betul. Sebaliknya kita seharusnya sama-sama tolong menolong dalam memperbaiki idea tersebut. Natijahnya, seorang berfikir akan menghasilkan jutaan orang lain yang turut sama berfikir.

3.JANGAN suka mengkritik idea yang diberikan oleh sahabat anda. Sebalik berilah peluang kepadanya untuk membuktikan kebenaranya. Sama-sama bantu jika anda dapati ada sedikit kecacatan.

4.JANGAN berfikir dalam keadaan otak yang bercelaru di mana dalam satu masa kita cuba menerbitkan idea mengkritik, menilai, mencari maklumat dan membuat keputusan dengan serentak. Cara yang terbaik ialah dengan memikirkan satu perkara dalam satu masa.

5.JANGAN galakkan diri kita untuk memikirkan satu cara atau teknik berfikir sahaja sepanjang masa. Sebaliknya ketajaman pemikiran dapat ditajamkan dengan pemikiran yang pelbagai seperti masa ini kita guna fikiran kritikan, kemudian kalau untuk menilai apa yang kita lakukan kita guna fikiran positif dan sebagainya.

6.JANGAN bersikap egoistic apabila berfikir. Cuba memahami idea-idea yang diberikan oleh sahabat kita. Ambil kebaikan yang boleh diambil dari pemikiran.

7.JANGAN membuang masa dalam memikirkan perkara-perkara yang tidak berfaedah kepada kita..

Cetak Artikel Ini
Kunjungan anda amat saya hargai. Terima kasih. Komenlah dengan penuh hikmah.Gunakanlah Bahasa Melayu yang betul.Kunjungilah T O Q K I SELALU

Label:saya | edit post
0 Responses

Post a Comment