toqki

Oleh : Silantra

Track 1 – Allahu Rabbi.

Track pembukaan yang sungguh berbau Hindustan!! Lagu Allahu Rabbi memulakan track album ini dengan penuh yakin. Lagu ini mengingatkan aku pada lagu daripada filem2 seperti Dil Se dan Taal. Dengan melodi chorus yang cathchy dan mampu menjadi anthem baru Inteam. Akhi Amin, Suhaimi dan Syam yang menggalas tugas menyanyi dalam bahasa Hindi pun dengar lancar, tanpa intonation yang artifical. Waa, kalo dibikin VC utk clip ni, elok diundang sekali geng2 India Muslim @ mamak utk memeriahkan. Sebuah lagu yang hype dan best!

Track 2 – Hamzah Asadullah.

For the first time, mereka cuba membikin sebuah lagu epik. Hmm, cubaan pertama Inteam kali ini nampak hasil yang boleh dibanggakan. Cuma muzik bagi lagu ini kedengaran sedikit longgar bagi sebuah lagu epik sebegini. Namun, susunan vokal yang mantap serta efek bunyi dapat memadatkan ruang2 kosong di dalam muziknya. Tapi overall, lagu ni mantap. Aku sendiri dapat merasakan betapa besarnya perjuangan Hamzah RA. Dengar macam kat medan perang pun ada.

Track 3 – Hanya Takdir

Lagu yang menguji vokal Inteam ketahap paling maksima dalam album ni. Unsur-unsur classical orkestra ala gospel mengambil tempat dalam lagu ni. Perghh, koir dalam lagu ni memang rapi susunannya, dan masuk dengan muzik orkestra. Cuma, kelemahannya pada muziknya adalah hanya tertumpu banyak pada strings, piano dan sedikit percussion (Timpani dan Obon). Kalo ditambah lagi elemen horns dgn winds, aku bleh kata, perfect songs!

Track 4 – Dia Muhammad.

Kembali kepada mood hype, dengan chorus yang catchy. Fusion arabic yang kedengaran sedikit laid back, namun tetap segar pabila didengar.

Track 5 – Kepastian

Nampaknya kali ini, Inteam cuba sedaya upaya untuk membikin kembali ‘killer song’ yang menghambat ribuan peminat mereka pada zaman mereka di Hijjaz Records dulu. Lagu pop ballad ini sedap, dengan chorus yang padat dan tidak meleret. Wow, lagu ni aku cukup suka dan menjadi track kegemaran aku dalam album ni. Ditambah pulak dengan susunan muzik drpd Along Exist yang memang mempunyai kepakaran membikin lagu2 ‘maut’ untuk Inteam sejak dahulu kala lagi. PERFECT! Muzik pun memang sesuai dengan Inteam..

Track 6 – Kemuliaan Al-Quran

Cuba menukar mood kepada lagu asli. Tidak banyak yang boleh diperkatakan dalam lagu ni. Mungkin sebab lagu ni tidaklah 100% irama melayu asli, maybe 85% sahaja dan diadun dengan sedikit pop. Irama Melayunya mungkin kedengaran jelas pada lenggok vokal. Tapi bila dengar dua tiga kali, melekat gakla. Bolehlah dikira sedap gak.

Track 7 – Asy-Syafie

Ni satu lagi lagu yang sesuai untuk ‘melompat-lompat’ hahahaha... kedengaran sekali lagi arabic fusion yang boleh dikatakan boleh tahan gakla. Suka dengar ‘suara macho’ Ustaz Taha kita. Lama gak aku tak dengar Inteam buat lagu Arab, dan lagu ni pun best gak. Lagu yg kedengaran sedikit techno fusion arab gak. Xdela over.

Track 8 – Redha

Lagi sekali, cubaan utk membuat ‘killer song’ dengan bantuan Along Exist tampak berjaya. Namun, kali ini lebih banyak vokal works daripada lagu Kepastian, tanpa kehadiran vokal Syam dan Suhaimi. Lagu ni melekat juga chorusnya dalam masa yang singkat. Sedikit ringan berbanding lagu Kepastian yg agak berat sedikit pembawaannya.

Track 9 – Asma’ Allah

Cuba bereksperimentasi dengan Asmaul Husna. Muzik laid back, sekali dengar memang rasa tenang. Light and easy, mungkin perkataan yang paling tepat pada lagu ni. Lagu yang straight forward, dgn vokal yg cemerlang

Track 10 – Kasih Sayang

Pop nasyid yang tipikal. Seakan cuma lagu pelengkap album. Tapi bila disemak semula, mungkin ada sebab diletakkan lagu ini pada track last. Track pertama dibuka dengan mood hype, dan ditutup juga dengan mood hype, untuk memberi satu kepuasan selepas puas go through satu album.

Kesimpulan

Album yang dirancang dengan baik flow lagunya. Dari hype, epik, ballad, rancak... pada pengamatan, album ni mampu mengulangi kejayaan album Inteam yang lepas. Secara peribadi, taklah terasa penat selepas mendengar sekali harung pada album yang berdurasi 44:52 ini ... apapun, nilaikan sendiri

Cetak Artikel Ini
Kunjungan anda amat saya hargai. Terima kasih. Komenlah dengan penuh hikmah.Gunakanlah Bahasa Melayu yang betul.Kunjungilah T O Q K I SELALU

Label:saya | edit post
0 Responses

Post a Comment